Conegut tant com a Castell de Boixader com de Duocastella, se’n poden descobrir les poques restes que queden, a uns 4 km al nord del municipi de Sora. Un cop fem el cim, a 952m, trobarem una espectacular talaia en forma de morro on gaudirem d’una preciosa panoràmica del Bisaura.
A la zona es conserven restes malmeses de murs que semblen indicar l’existència d’una antiga muralla, i a la part sud-oest les restes d’una possible torre circular d’època carolíngia que hauria estat construïda en fusta, com era habitual en aquella època. Les restes de ceràmica ibèriques trobades al cim del castell apunten a que, molt probablement, el jaciment ja era una fortificació en època ibèrica.
Cal tenir en compte que es tractava d’un castell termenat, de manera que és molt possible —si se segueix la lògica de xarxa de fortaleses medievals— que tingués sota el seu domini algunes torres que avui dia semblen difícils de localitzar i documentar.
Caminem
De Sora al castell de Boixader.
Una mica d’història
La presència del castell entre les possessions del comte de Besalú, situa la seva construcció anteriorment al segle XI, precisament amb el conjunt de castells que Bernat Tallaferro delega al seu fill a través del seu testament l’any 1021. L’evidència que ja existia en aquell moment i la presència d’una família castlana que ja hi vivia indica que la seva construcció és anterior a aquest moment històric. Sembla que va ser ocupat fins l’any 1628, quan sota el poder dels Descatllar, ja no hi vivia ningú.
Els episodis històrics lligats a la família castlana de Duocastella són difícils de documentar, ja que els arxius no tenen un fons relacionat directament amb ells, i per tant, les troballes referents a aquest petit llinatge són pràcticament fortuïtes.
En qualsevol cas, és possible confirmar que el llinatge que regentava el castell durant la seva trajectòria, tenia algun tipus de vincle familiar amb els Besora, i alhora, els Besora el tenien infeudat (de la mateixa manera que altres fortaleses) pels Montcada i en últim terme, aquests darrers pel propi rei. Els Curull sempre s’han mostrat vinculats als Besora, de la mateixa manera que ho han estat els de Duocastella i Torelló. Aquests dos castells formaven part del patrimoni de la Casa de Besalú, i l’any 1023 estaven sota la tutela d’Ermessenda de Barcelona. A mitjan S.XI, les fortaleses de Besora, Duocastella i Curull es veuen associades, i sembla que la família Besora va delegar un familiar per custodiar Curull i Duocastella. Aquest familiar va enviar un castlà a custodiar Duocastella.