El Castell de Montesquiu és una domus o palauet amb orígens medievals situat dins el Parc del Castell de Montesquiu. Els últims propietaris de la domus van cedir a la Diputació de Barcelona tota la propietat, i aquesta ha vetllat per la seva conservació, divulgació i manteniment. El castell està envoltat d’uns amplis jardins que s’han convertit també en un símbol paisatgístic de la zona. A part de l’edifici del castell, també hi trobarem la Cabanya, on es programen exposicions temporals al llarg de tot l’any i també diferents esdeveniments culturals. El parc acull un punt d’informació del territori i organitza activitats de descoberta del territori i del medi natural, així com també cicles de música i poesia i el festival Música a la Gespa.
El pis superior del Castell de Montesquiu està condicionat i equipat com a Centre de Recursos on s’hi desenvolupen conferències, cursos i reunions de treball d’empreses i entitats o organismes públics i privats.

Caminem
Itineraris del Parc del Castell de Montesquiu
Una mica d’història
La historiografia tradicional ha catalogat sempre la casa forta o domus de Montesquiu com un palauet documentat des del s.XII, però segons documentació trobada recentment a l’Arxiu Comtal*, ja es menciona Montesquiu com a Domus o Casa Forta, és a dir com a castell, en un pergamí de l’any 1151, quan Pere de Montesquiu i el seu germà Bernat permuten el Castell de Montesquiu pel Castell de Barberà i seixanta morabatins.
Tot i això, la lògica apunta que Montesquiu va ser una torre (no termenada) ja des del s.X que depenia del Castell de Besora i que estava situada estratègicament a prop del camí que conduïa a Ripoll; un camí ral que avui dia es troba en un estat deplorable de conservació.
Com sabem, els orígens d’aquests castells i torres de guàrdia sorgits en aquest moment de la història, els hem de buscar als segles IX‑X, en la reconstrucció del territori català per part de Guifré el Pilós i l’establiment d’una aristocràcia feudal en cadascun d’aquests centres de poder situats en llocs estratègics del territori.
En el cas del casal de Montesquiu, sabem que des de temps antics està vinculat estretament al llinatge de la família Besora, nobles locals amb gran autoritat i poder a la zona. Aquesta família ha estat un referent aristocràtic importantíssim al territori, dels quals els castells de Besora i Montesquiu, residències jurídica i administrativa, van ser-ne la representació del seu poder.

Els orígens d’aquesta nissaga ens situa al segle X. S’ha trobat un document datat de l’any 975 que ens parla d’Ermenir de Besora (ja mort en aquesta data), veguer de Besora i pare de Gombau de Besora ‑conseller i amic d’Ermessenda, comtessa de Barcelona, amb qui va exercir una influència molt gran als afers polítics de l’època‑, que seria el primer d’aquesta nissaga , casat amb Ingilberga, amant d’ Oliba Cabreta, comte de Besalú i Cerdanya a finals del s.X.
D’aquest enrevessat cordill de famílies i matrimonis, n’extraiem que, dins aquesta lògica d’unificació territorial per part de Guifré I, s’estableixen i acorden aquests matrimonis amb l’objectiu d’establir el domini de determinats territoris. D’un cabdill militar de classe social mitjana i una dama de classe social alta, neix el llinatge dels Besora, i neix per quedar‑s’hi durant segles.
Pels volts del 1337, Arnau Guillem de Besora es trasllada del castell de Besora a la fortificació de Montesquiu establint aquí la seva residència principal i convertint-se en el primer del seu llinatge que habita al castell.
Al segle XVII, Lluís Descatllar, tot i residir a Barcelona, amplia i ennobleix el casal. A ell es deu la construcció de la capella actual i l’ampliació del sector Nord-Est, a més d’altres actuacions que van significar un important canvi en la imatge global de l’edifici.
Al principi del segle XX, Emili Juncadella, figura representativa de l’alta burgesia del moment, dona a l’antic casal l’aparença de castell que té en l’actualitat i el completa amb els jardins. Però la reforma de Juncadella oculta molts vestigis de l’evolució i ampliacions anteriors de l’edifici.

El casal de Montesquiu gaudeix d’una bona conservació a dia d’avui gràcies a que ha estat habitat des de la baixa Edat Mitjana fins pràcticament finals del segle XX. A principis d’aquest darrer segle, el burgès barceloní Jeroni Juncadella Casanoves va comprar-lo, i entre els anys 1917–1920, el seu fill Emili Juncadella va dur-hi a terme grans restauracions. Aquest casal va passar a mans de la Diputació de Barcelona després que la seva darrera propietària, Mercè Juncadella —germana d’Emili Juncadella—, morís el 1972. Montesquiu forma part, avui dia, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona el Parc del Castell de Montesquiu.
Tot això ha permès, per una banda, que el casal es conservi íntegre, fins i tot amb el mobiliari interior (de la família Juncadella) i algunes annexions d’època moderna, com per exemple la Capelleta dedicada a Santa Bàrbara construïda el 1642 per Lluis Descatllar. Per altra banda, l’actuació de Diputació de Barcelona per la seva conservació i divulgació, ha estat clau pel manteniment d’aquesta domus. El castell està envoltat d’uns amplis jardins que s’han convertit també en un símbol paisatgístic de la zona.
Actualment, i després d’una intervenció que ha conservat els testimonis arquitectònics més significatius dels diversos períodes, el castell ha recuperat el seu lligam amb el territori i s’ha integrat en el conjunt del parc.
Enllaços d’interès
Web del Parc del Castell de Montesquiu

Visites al castell de Montesquiu
Horaris excepcionals COVID-19
Horari d’obertura del castell:
De novembre a març: caps de setmana i festius de 10 a 14.30h
D’abril a juny i de setembre a octubre: dissabtes i festius, de 10 a 14.30h i de 16 a 18h
Juliol i agost: de dimarts a diumenges de 10 a 14.30 h
Horari de visites al castell:
Matins, 10.30 h / 11.30 h /12.30 h / 13.30 h
Tardes (només els mesos que és obert): 16.15 h / 17 h
Visites concertades per a grups de 20 persones o més, entre setmana, festius i cap de setmana.
Preus:
Visites guiades a les dependències del castell:
Entrada infantil, fins 12 anys: gratuït
Entrada per a joves de 12 a 18 anys: 2,00 EUR
Entrada normal, de 15 a 65 anys: 3,50 EUR
Entrada per a persones majors de 65 anys: 2,50 EUR
Entrada per a grup (de 20 a 40 persones): 1,50 EUR per persona
Entrada amb descompte carnet jove o carnet d’estudiant (fins a 25 anys): 2,00 EUR
Informació i reserves:
Tel. 663 708 210 (només trucades)
A/e: p.montesquiu.bisaura@diba.cat
*Els Pergamins de l’arxiu comtal, vol. III., p., 425–426, perg. 882