El castell d’Orís es troba situat a una altitud de 744m i en un turó des del qual domina bona part del pas del Ter camí a Ripoll, on Guifré I havia fundat el monestir de Santa Maria i havia llegat al seu fill el càrrec d’abat.
Situat en un turó format per margues grises, es troba en un estat d’erosió que només ha permès mantenir dempeus alguns dels murs principals, on la roca és de major duresa.
L’edificació que se’n pot observar és pràcticament tota de planta quadrada. A la zona nord s’hi pot observar una cambra subterrània amb una volta de pedra gòtica que permet situar-la com a data més probable al segle XV. A la zona de sol naixent és possible veure d’una forma molt clara l’antiga capella de Sant Pere erigida possiblement al segle XII. Juntament a aquestes dues primeres dependències, és possible observar-ne d’altres que van fer d’aquesta fortalesa un conjunt arquitectònic immens durant, com a mínim, tres segles.
Caminem
Pendent
Una mica d’història
Sembla confirmat que l’origen del nom del Castell d’Orís (Castro de Orisso) és pre-romà, probablement indoeuropeu pel vessant hispànic. Des de la fortalesa d’Orís era possible (i segueix sent-ho) controlar i salvaguardar altres castells de la Marca Hispànica com el de Torelló, el de Besora o el de Sa Reganyada, que s’ocupaven com a sentinelles de l’entrada nord de la Plana de Vic. D’aquesta forma, és indiscutible la seva posició estratègica durant especialment, els volts de l’any 1000.
La notícia més antiga que es coneix sobre aquest castell és de l’any 914, i ja figura com un castell termenat. Es tractaria d’una fortalesa pròpia de la reorganització territorial que va liderar Guifré I, per repoblar i controlar les terres de la Catalunya central, en aquell moment en situació de frontera amb els sarraïns, que es trobaven a l’altre costat del Ter. Les ruïnes permeten distingir quatre etapes clarament diferenciades de construcció que daten des del segle XII fins el XVII. Això significa que no queden evidències de les marques de la seva primera construcció el 914.
Era, doncs, un castell que es trobava sota la possessió del Casal de Barcelona. No és fins a finals d’aquest segle X (995) quan es coneix el nom d’un dels vicaris o castlans designats pel comte de Barcelona en aquest castell: Gausfred d’Orís.
Malauradament per la família castalana d’Orís, el fill, Pere Amat, no va conservar el títol de Senescal ; un honor que si hagués seguit dins de la família, hagués donat als Orís un potencial polític indiscutible. Absorbiren aquest càrrec els Montcada, que, de la mateixa manera que havia passat amb la resta de castells de la zona, també van adquirir el domini superior del Castell després que el comte de Barcelona els l’infeudés.
A principis del 1463, els remences van atacar el castell d’Orís, malmetent-lo i deixant-lo en un estat ruïnós. La família d’Orís va patir dures represàlies, entre d’altres fets, van ser segrestats i empresonats al Castell de Besora, que per aquella època havia estat ocupat pels remences. Durant les guerres remences la família va perdre el control del castell fins que l’any 1468 el capità Francesc Sala, que s’havia encarregat de la salvaguarda del castell en nom del rei, va retornar-lo a la família d’Orís, en un estat ruïnós.