Amb uns 2000 habitants, el terme de Sant Vicenç de Torelló està format per l’antiga demarcació de l’església de Sant Vicenç, documentada des de l’any 1509.
A inicis del s.XIX, fruit de la industrialització que es va produir a les zones en les quals concorria el riu Ter, es van formar els nuclis que avui coneixem, Vila-seca i Borgonyà.
La colònia de Borgonyà, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de conjunt històric, és l’element patrimonial per excel•lència d’aquest municipi de la Vall del Ges. Coneguda com “els anlgesos”, va ser aixecada per l’empresa escocesa Coats el 1895 i es va convertir en la colònia més majestuosa de la conca del Ter.
A Sant Vicenç també trobem la colònia de Vila-seca, construïda per industrials manlleuencs, la qual és un bon exemple dels paisatges associats a la industrialització del Ter.
Al bell mig del poble de Sant Vicenç de Torelló es troba una magnífica església del romànic llombard, romànic de primera hora, filla de l’impuls que va donar l’Abat Oliba a aquesta terra, documentada el 938 dins el terme del castell de Torelló.
Temple del segle XI, amb un magnífic campanar del segle XII, la visita guiada ens permetrà contemplar el presbiteri, el comunidor i pujar dalt del campanar del s. XII.
Durant el dissabte de rams a la plaça de l’església es balla el contrapàs llarg El divino, una de les coreografies més antigues de l’arc mediterrani. Aquest cant de Passió, recuperat des de l’any 1991, és l’únic contrapàs llarg que existeix i del qual es coneix la lletra i la música, una joia de gran interès cultural.