El Parc del Castell de Montesquiu forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, formada per 12 espais naturals d’alt valor paisatgístic, ecològic i cultural. La xarxa té com a objectiu garantir un equilibri territorial i ambiental als 100 municipis del seu àmbit geogràfic. Abasta 102.587 hectàrees de 100 municipis. Aquests municipis representen el 22% del territori i el 70% de la població de Catalunya. La seva tasca principal és planificar i gestionar els espais naturals i agraris mitjançant els plans especials, elaborats amb la participació de tots els agents implicats. També protegir els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics de cada parc. Aposta per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament econòmic de la població i fomenta l’ús públic i l’educació ambiental del patrimoni cultural i natural.
Ubicació i característiques

El Parc del Castell de Montesquiu es troba en el límit geogràfic que separa les comarques d’Osona i el Ripollès, a l’anomenada subcomarca del Bisaura. El Ter divideix el seu territori de 547 hectàrees en dues parts, una més gran a la riba esquerra i una altra més petita i de relleu més suau a la riba dreta. Situat entre els termes municipals de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà, el Parc del Castell de Montesquiu despunta pels seus boscos densos de roure, faig i pi roig travessat longitudinalment pels meandres del riu. Espai de pas entre muntanya i plana, el Parc forma part de l’EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt i atresora indrets de gran bellesa.
Als solells i a les planes, dominen els boscos espessos de roure martinenc, si bé també hi ha zones obagues en què predomina el pi roig i clapes de faigs, til·lers i boixos. Els prats s’estenen per les clarianes i llocs assolellats i la prada més coneguda és la jonceda. La vegetació de ribera, distribuïda en franges estretes al costat dels cursos d’aigua, presenta oms, pollancres, salzes, verns i plàtans i una diversitat faunística notable. Els conreus, al voltant dels masos, estan dedicats al farratge. La fauna que troba refugi al Parc és variada: llúdriga, marta, gat salvatge, gorjablanc, teixó i guineu, al costat del cabirol, senglar, esquirol i ocells rapinyaires com l’àguila calçada.

Caminem
Itineraris del Parc del Castell de Montesquiu
Una mica d’història
L’àmbit del Parc ha estat terreny per a l’assentament humà des d’èpoques ben antigues. Els testimonis arquitectònics més notoris es remunten a l’alta edat mitjana i en destaquen el castell, un bon nombre de masies i les construccions auxiliars anomenades badius o cabanyes.
Activitat al Parc
El Parc és també un paisatge productiu en què es combina l’activitat agrícola i ramadera amb l’explotació forestal. Una part de la població de l’entorn treballa en explotacions agràries sovint de caire familiar amb pastures per al bestiar.
Un altre focus d’activitat econòmica al Parc és el bosc que, amb una presència tan important en el conjunt del territori, és la font d’on s’extreu una producció de diferents tipus de fustes i llenyes. El resultat d’aquesta convivència d’activitats econòmiques és la creació, al llarg dels segles, d’un paisatge mosaic en què les pastures s’intercalen amb els boscos.
La Solana
La manera de treballar al bosc és per tant cabdal per millorar-ne la rendibilitat. En aquest sentit, la formació és un instrument més per a la dinamització del sectoreconòmic forestal. En aquest sentit, dins el Parc del Castell de Montesquiu trobareu el CFFE, el Centre per la Formació Forestal Especialitzada, que té com a objectius principals Millorar la formació professional de la persona que treballa en el món forestal, dignificar la professió, fomentar la inserció laboral i enfortir la competitivitat i la cohesió social del territori oferint possibilitats laborals i de formació de qualitat al propi territori rural. La Solana — CFFE
Equipaments
El Parc del Castell de Montesquiu compta amb un punt d’informació i un centre de recursos ubicats al castell, una programació de rutes guiades i diversos itineraris senyalitzats com el de la serra de Bufadors, l’obaga del castell, l’obaga i el solell de les Codines o el que uneix el castell de Montesquiu amb el castell de Besora o amb el coll dels Tres Pals. També hi trobareu una àrea d’esplai, l’Escola de Natura Les Codines, equipaments pedagògics i culturals, audiovisuals, mostres permanents, la Cabanya del Castell (que acull exposicions temporals) i publicacions divulgatives. Durant tot l’any, s’hi organitzen programes d’activitats, visites guiades i tallers d’educació ambiental, a més a més de programacions lúdiques i culturals