És un dels municipis menys poblats de la comarca, actualment compta amb uns 150 habitants.
L’origen del nom de Besora està documentat com a BISAURA al segle IX. Se’l farà originat del Basc: BASSA-URI‑A que vol dir ciutat del bosc o vila entre barrancs.
Endinseu-vos en aquest petit municipi del Bisaura i descobriu els elements de patrimoni natural i cultural que el fan únic. Les restes del Castell de Besora i de l’església de Santa Maria mereixen una visita, no només pel valor arquitectònic i històric, sinó també pel geogràfic, ja que el sender per arribar-hi és de gran bellesa i la vista panoràmica des del cim és magnífica.
El poble de Santa Maria de Besora o el Pla de Teia es formà a partir de la fi del segle XVII, als peus del Castell, al Pla de Teia, a 900 m d´altitud, prop de l´antic camí de Vidrà, i progressà molt lentament. Entre els antics masos de la parròquia de Santa Maria es destaquen, per la seva arquitectura, el de Clarella i el Xicoi, grans casals de muntanya amb amples galeries i capelles adossades dedicades al Roser i a Sant Ferriol
Del patrimoni natural, hem de destacar els Bufadors de Beví, on grans blocs de roca coberts de molsa dibuixen forats o escletxes per on surt corrent d’aire, un indret de gran bellesa natural que té un aire màgic, i la Bauma dels Ferrers, per la seva espectacularitat i història. Val molt la pena, també, la petita excursió fins l’impressionant salt del Mir i visitar els antics molins que el rodegen, dels quals encara podem observar el mecanisme i les moles de pedra.
L’estructura arquitectònica del poble ajuda a reviure un mercat de l’època medieval. Si hi aneu el Divendres Sant hi trobareu El Mercat Medieval, amb demostracions d’oficis, artesania, productes naturals i jocs infantils.