Situat a l’extrem nord-oriental de Catalunya, el riu Ter inicia el seu curs als Pirineus i desemboca a la mar Mediterrània. Amb una longitud de 208 Km i una superfície de conca de 3.010 KM2, és juntament amb el Llobregat, el riu de més recorregut de la xarxa hidrogràfica Pirineus-Mediterrània.
El paisatge fluvial del Ter és molt ric i divers a causa principalment de la seva localització geogràfica, les diferències altitudinals pròximes als 3.000 metres i la variabilitat climàtica que representa. Al llarg del seu recorregut, es distingeixen diferents paisatges lligats a territoris molt diversos entre si.
El Ter travessa cinc comarques de Catalunya, entre elles la que ens ocupa com a territori de la Vall del Ges i Orís, a Osona. El riu serpenteja per múltiples meandres per aquesta comarca i canvia de direcció espectacularment, de nord-sud cap a l’est. En aquest tram destaquen les colònies industrials més rellevants del Ter: Borgonyà, Vila-seca, la Farga de Bebié… que fan certa l’afirmació que el “Ter és un riu treballador”.
Aquest territori és propi de la muntanya mitjana, configurat per un important sector de la Serralada Transversal, representada per la serra de Milany i l’altiplà del Collsacabra i per la plana de Vic.
Les vores de riu tenen la seva pròpia vegetació, que s’anomena vegetació de ribera. Forma una sanefa característica que va resseguint el curs del riu. Els boscos de ribera tenen una gran diversitat de flora i de fauna. Aquesta vegetació té un important paper a l’ecosistema com a refugi d’animals i plantes, estabilitzador dels marges i esmorteïdor de l’efecte de les riuades, etc.
Caminem
Enllaços d’interès
https://www.consorcidelter.cat
https://mon.uvic.cat/cerm
https://www.museudelter.cat