Des de l’antiguitat, les festes son la base de les relacions entre les persones que conviuen en societat. És també una relació inevitable amb el medi: amb les feines ordinàries, amb la política, amb la religió, amb els fenòmens estacionals, l’oci, etc. Des d’aquesta òptica la festa és una eina bàsica per a la socialització de les generacions i és essencial per a la transmissió de la cultura i els vincles socials.
La festa major, aquest model festiu dels nostres pobles i viles té aquesta funció, relligar la comunitat local. Aquesta és la funció del nostre model festiu, dedicar un espai temporal a que la societat, tots els membres que hi conviuen, tots els sectors i generacions, puguin trobar-se per rememorar cíclicament esdeveniments i efemèrides comunes. Degut a la nostra història, on el treball agrícola i la religió eren la referència i fonament del pas del temps, la majoria d’aquestes dates solen basar-se en el patrocini d’un sant o marededéu que, espiritualment, havia d’emparar la comunitat. I cada comunitat local, generalment en funció de la seva major dedicació laboral, solia estar sota la protecció d’un sant o altre.
La Festa Major de cada una de les nostres poblacions és un dels impulsos més valuosos de què disposem, socials i culturals, per a la socialització dels ciutadans, del joves i sobretot per aquelles persones que, provinents d’altres indrets, puguin anar-se incorporant a la dinàmica de la vida local.
Bienve Moya
Escriptor i gestor cultural
Sant Quirze de Besora
16 de juny
Montesquiu
8 de desembre
Sora
29 de juny
Santa Maria de Besora
11 de setembre
Vidrà
Quart diumenge de setembre
Orís
25 d’agost
Sant Vicenç de Torelló
Primer dissabte de setembre
Torelló
1 d’agost