El Ball del Contrapàs llarg El Divino de Sant Vicenç de Torellórep aquest nom per tractar-se d’un Cant de Passió. És l’únic contrapàs llarg que existeix i del qual se’n coneix la lletra i música, recollides de viva veu d’un veí de Sant Vicenç a principis del segle XX.
Aquesta dansa, d’origen antic, es balla en col.lectivitat i es caracteritza per caràcter auster i solemne d’origen religiós. És l’únic contrpàs llarg que existeix, l’única mostra del ball que es considera avantpassat de la sardana. Rep el nom de divino per tractar-se d’un cant de passió, una pregària en què els dansaires canten i ballen agafats de les mans, formant un mig cercle que va rotant fins a quedar com al començament
Té un gran interès cultural i musical a escala internacional. S’ha recuperat (cant i ball) i es representa des del 1991 a la plaça de l’església de Sant Vicenç de Torelló el dissabte de Rams.
Una mica d’història
El mestre Francesc Pujol i Pons, a inicis del segle XX va escoltar sencer el cant del “Divino” de la veu d’un vell cornamusaire, en Miquel Puigbò i Farrés, conegut com a Quel de la Munda, veí de Sant Vicenç de Torelló. En Francesc Pujol el va recollir i transcriure, donant-lo a conèixer en nom de l’Obra del Cançoner Popular en el Congrés Internacional d’Història de la Música, celebrat a Viena l’any 1927. És una de les peces litúrgiques més importants del cançoner tradicional català.
Després de mig any d’investigació i de reconstrucció de la peça, amb la proposta musical, coreogràfica i tècnica d’Agustí Ros i de Carles Mas, els veïns de Sant Vicenç de Torelló van ballar el “Divino” per la Setmana Santa de 1991, després de més de cent anys. Ben aviat es va crear l’associació Amics del Contrapàs Llarg de Sant Vicenç de Torelló, entitat que des de llavors organitza la representació, tenint cura del seu manteniment i de la seva difusió.